Syftet med Tala film - Tala liv är att skapa en mötesplats för att se bra film som berör. Efter filmen får vi möjlighet att dela våra upplevelser i en mindre samtalsgrupp, lyssna in varandras berättelser och på det sättet få en rikare filmupplevelse.

En filmkväll börjar kl. 18.30, med fri entré. Vi får en inledning till den film vi skall se. Vi ser filmen och delar oss efteråt i mindre grupper för samtal, där vi möter tre givna frågor. Vi bryter kvällen senast kl. 21.00.

Ansvarig för filmkvällarna är Mats Carlsson, pastor.

Hösten 2023

14/9 I am not your negroe. 2017. 90 min.

I am not your negro är den kritikerhyllade dokumentärfilmen om 1960-talets stora medborgarrättsrörelse där James Baldwin var en av de tongivande profilerna. Bland hans närmaste vänner fanns Martin Luther King Jr., Malcolm X och Medgar Evers, alla tre mördade för sitt arbete för svartas rättigheter i USA. Filmen berättar historien utifrån Baldwins perspektiv. Martin Memet Könick konstaterar att filmen ”borde vara obligatorisk för alla människor att se, inte bara i USA men i hela världen, dokumentären diskuterar komplexa samhällsfrågor på fullständigt fenomenala sätt och framför en briljant och glasklar kritik av förtryck”. Filmen är en smart, suggestiv och smärtsam dokumentär som sömlöst väver ihop nutid och dåtid, fakta och populärkultur.

12/10 Stillwater. 2021. 140 min.

Vi har sett amerikaner rädda världen. Eller sin familj. Ofta gör de det med vapen i händerna.
 Att ”Stillwater” inte är som andra lite förutsägbara amerikanska thrillers kan nog dels bero på att regissören Tom McCarthy, vars ”Spotlight” vann en Oscar för några år sedan, inte vill göra sådana filmer och att han har anlitat några av Frankrikes bästa manusförfattare.
 Men det beror också på att Matt Damons rollfigur Bill Baker, från Stillwater, Oklahoma, i USA, förändras rätt ordentligt av sin vistelse i Frankrike.
 Filmens huvudperson är änkling. Var en dålig pappa till sin dotter när hon var liten. Nu sitter hon i fängelse i Marseille, där hon har pluggat, dömd för att ha mördat sin flickvän. Pappa är övertygad om att hon är oskyldig. Så han åker till Frankrike. Han lär känna en fransk ensamstående mamma och hennes dotter Kampen för rättvisa kan börja…

23/11 Women talking. 2023. 104 min.

I Sarah Polleys hyllade drama måste kvinnorna i ett religiöst samhälle välja om de vill stanna och slåss, lämna eller göra ingenting.
Kvinnor som pratade, viskade och skrek blev startskottet för me too-rörelsen, det här är en film som handlar om hur vi ska gå vidare nu när vi kommit fram till vad vi vill riva ner. Vad vill vi bygga upp i stället? "Women talking" bygger på Miriam Toews bok ”Kvinnor som pratar”, och filmatiseringen har hyllats, prisats och hamnat på årsbästalistor. Bakom står regissören/manusförfattaren Sarah Polley som har flera starka filmer i bagaget.
Man har känslan av att man vilar i händerna på en särbegåvad regissör, en som både följer sin instinkt och kalkylerar med nanometers exakthet när hon beskriver en specifikt kvinnlig erfarenhet. Det är tanke och idé, men också kött och kropp. Polley är en av dem som skapar ett nytt bildspråk, trampar outforskad mark och driver filmkonsten vidare, uppåt och framåt.

14/12 Boy from heaven. 2022. 126 min.

"Boy from heaven" är en spionthriller där religion och politik blandas i en maktkamp i Kairo.
Det är en mäktig film, med ett manus som kunde ha hamnat i bokhyllan intill de klassiska spionromanerna. Det är en thriller med en internationell spelplats. Adam är fiskarson och ror ut med sin far för att vittja näten. Han blir den förste i byn som får chansen att studera vid det stora och inflytelserika sunni-muslimska universitet Al-Ahsar i Kairo. Den mäktige imanen, ledaren, dör och Adam hamnar mitt i en maktkamp om vem som ska efterträda honom. Regimen vill försäkra sig om att rätt person blir vald. Och den unge fiskarsonen pressas till att bli regimens ögon och öron inne på universitetet. En utsatt och farlig position.

Fares Fares gör en säkerhetsagent i filmen med stor kostym och svår sits mitt emellan den hårda makten och den unge fiskarsonen som är regimens ögon och öron i den religiösa världen. Tarik Salehs "Boy from heaven" fick manuspriset på Cannes Filmfestival och var Sveriges Oscarsbidrag för 2022.