Kyrkorna på Söder möts i Söders kristna råd
När kyrkorna i Sverige i år samlas kring Ekumeniska året 2025 intensifieras samarbetet inom Söders kristna råd. Här möts nästan alla kyrkor på Södermalm.
En torsdag i februari fick jag sitta ner med tre representanter från Söders kristna råd för att lära mig mer om vilka de är och vad de gör.
Maria Riemslag är medlem i Katolska domkyrkan som finns på Folkungagatan. Där är hon lektor, vilket innebär att hon läser ur bibeln och är en del av bibel undervisningen som sker på lördagar, i den så kallade katekesen. Maja Inde är dia kon i Högalidskyrkan, som ligger nära Hornstull och tillhör Svenska kyrkan. Mats Carlsson är Andreaskyrkans egen pastor och församlingsföreståndare. Han är församlingens representant och ordförande i Söders kristna råd.
12 församlingar möts
Södermalm, känt som Stockholms ”hippie”-stadsdel, är samtidigt en plats med stort antal kyrkor per kvadratmeter. Här finns hela 15 olika församlingar.
Vad är då Söders kristna råd? Det är en unik plats, där 12 olika församlingar möts i gemenskap, berättar de tre. En representant från varje medlemsförsamling utgör styrelsen. De möts två-tre gånger per termin och inbjuder två gånger per år till offentligt medlemsmöte där alla är välkomna.
Bland medlemmarna finns bland andra Svenska kyrkans olika församlingar, liksom We are One Church, finsk ortodoxa församlingen, Katolska domkyrkan, Frälsnings armén och Equmeniakyrkan, det vill säga Andreaskyrkan.
Det är ett sammanhang där representanter för olika kyrkor kan ses. Det gemen samma är viktigare än det som skiljer de olika församlingarna åt, konstaterar de tre. För även om det finns många olikheter när det kommer till tro, historia och traditioner, vilar alla på en gemensam grund. I stället för att se varandra som
konkurrenter kompletterar de olika församlingarna varandra och delar kunskap. Genom att lära känna varandra, och tala väl om varandra, kan alla hjälpas åt att hjälpa andra.
Bönekalender
En del av Söders kristna råds arbete, som hörs i gudstjänster varje vecka i de olika församlingarna, är bönekalendern. Alla församlingar ber för en särskild församling varje vecka. Bön är också en viktig del av styrelsemötena.
I samtalet med de tre märks att det inte är något högtravande, pretentiöst, utan en hjärtlig atmosfär. Arbetet är beroende av viljan och intresset hos församlingarna och deras representanter. Det är ett eldsjälsprojekt, konstaterar de.
Det är vanligt att folk möts över traditionella gränser i stunder av kris. Men genom att kommunicera, samarbeta och dela vad som händer i de olika kyrkorna ger Söders kristna råd även möjlighet att dela det fina och det roliga.
I år är inget vanligt år för Söders kristna råd. Det ekumeniska jubelåret kommer delvis att firas tillsammans. Bland annat bjuds det in till gemensam pingstfirande. Exempel på andra gemensamma projekt är Café Gemenskap och Mötesplats Ukraina. Café Gemenskap håller till i Söderhöjdskyrkan och är en mötesplats som delar ut gratis frukost till 200 – 250 personer varje dag.
Södermalm är en unik plats. Stadsdelen bebyggdes sent, men snabbt, och var länge en plats präglad av fattigdom, alkoholism och misär. Därför har det tidigt funnits ett behov av diakonalt arbete, vilket är en orsak till att det finns så många kyrkor på så liten plats. Det har även resulterat i ett tidigt samarbete mot misär.
Det var ett fint möte med en glad och härlig stämning. Det stärkte bilden av samarbete och gemenskap!
Text och bild: Olivia Elveborg