Maria vill skapa färgharmoni

maria low customRedan i entrén märker den vane besökaren i Andreaskyrkan att något har hänt. Här finns en ny lyster! Men varför? Jo, mattorna är nya, här liksom i kyrksalen en trappa upp. Bakom det nya finns designern Maria Löw.

De varmt välkomnade blå mattorna i entrén, liksom nya textiler i sofforna, är några av detaljerna i den renovering av Andreaskyrkan som pågått det senaste året. Maria Löw har både velat förnya och skapa harmoni med det som finns i kyrkan sedan tidigare.

- Jag har sett på min uppgift som att knyta ihop färgskalan, men också att nya former ska rimma med det som finns.

I entrén möter oss det nya blå. I kyrksalen en trappa upp det nya röda. Den långa gångmattan genom hela kyrkans rum är snarare brunröd jämfört med den tidigare klarröda. På så vis är den mer i harmoni med färgskalan i kyrkan, inte minst med orgelns färger, tänker Maria.

Men det är först framme vid altarbordet utsmyckningens egentliga smycke ska finnas. Maria tvekar lite när hon ska beskriva den nya matta som ska finnas där. När detta skrivs är mattan fortfarande på skiss-stadiet och hon har ännu inte sett första provet. Ombedd att ändå dela med sig av tankarna bakom sitt verk säger hon så här:

- Arbetsnamnet är frösådd. Det är en ryamatta i ull och lin. Melerad i många färger, som frön. Jag läste hur församlingen beskrev sig själv och vad man vill vara. Så föll jag för detta att Andreaskyrkan vill vara en plats för växande. Där kom bilden av frön.

Hon hoppas att människor ska gå fram i kyrkan och se mattan på nära håll. Då framkommer de många färgerna, som på avstånd kan te sig som bara några få.
Maria Löw har varit verksam som designer sedan 1990. Hennes mattor finns både i de svenska ambassaderna i Jakarta och Canberra och i Eu:s högkvarter i Bryssel. Och nu i Andreaskyrkan!

Text: Magnus Stenberg
Foto: Privat

Här hittar du aktuell information om vår verksamhet, program, notiser samt betraktelser och andra texter ur vårt programblad i pappersform som du alltid hittar i kyrkan.

Aktuella texter