Sommarpastor Edvin Greneskog

Edvin smallVem du är?
Jag är en 25-åring från Småland. Jag är pastorskandidat och ska börja mitt tredje år till hösten. Jag håller på mycket med musik både i och utanför kyrkan.

Vad är det för musik?
Jag skriver mycket egen musik, en blandning av lite svensk trubadur och singer-songwriter.

Innan jag började plugga till pastor läste jag två år på folkhögskola. Jag läste musikproduktion och låtskrivning.

Kommer vi att få höra något i sommar?
Ja det är inte omöjligt! Jag tycker det är kul att dela med mig av musiken när tillfälle ges. Det gör jag gärna. Tanken är att jag ska finnas med i gudstjänstens musik på olika sätt. Det blir spännande att göra många olika saker.

Hur kommer det sig att du hamnade i Andreaskyrkan?
Dels bor jag på Södermalm, dels har jag varit sommarpastor tidigare de två senaste somrarna. Då var jag i Alstermo, som ligger mitt ute i ingenstans i Småland. Jag gillade det mycket men kände i år att det vore kul att testa att jobba i Stockholm en sommar. Det är kul att få chansen att vara sommarpastor igen, men med annat fokus och i en helt annan miljö. När jag går på gudstjänst är det Andreaskyrkan jag går till mest frekvent, så det finns en närhet även på det sättet.

Vad ser du mest fram emot i sommar?
Jag ser mycket fram emot att känna på hur det är att predika regelbundet varje vecka. Det ska bli utvecklande och häftigt. Jag ser även mycket fram emot att få vara med i sommarkyrkan, möta människor och finnas i det sociala. Tidigare somrar när jag har jobbat har präglats av Corona och nu ser jag fram emot en vanlig sommar med riktiga möten.

Text: Olivia Elveborg

Mötesplats Ukraina

Tisdagen den 19 april öppnade ”Mötesplats Ukraina” i Söderhöjdskyrkan på Södermalm. Syftet är att möta de behov som flyktingar från Ukraina har. Anordnare av mötesplatsen är Ny Gemenskap, Söders Kristna Råd, Röda Korset tillsammans med ett antal frivilligorganisationer.

motesplats ukraina 3 smallMålsättningen är att mötesplatsen skall vara en trygg och säker plats där besökarna får stöd, umgås och möjlighet att dela erfarenheterna av att lämna sitt hem i Ukraina på grund av kriget. Barnen får leka med andra från Ukraina och familjer får möjlighet till samtalsstöd (andliga/psykologiska) vid behov. Förmedling till aktiviteter och med hjälp skapa egna kultur- och fritidsaktiviteter kommer också att ske.

Vi bjuder på en enkel måltid (smörgås, fil, ägg och soppa), frukt och kall och varm dryck. Eventuellt matlådor som skänks av lokala restauranger. Insamling och utlämning av kläder, matkassar, blöjor och hygienartiklar. Tillgång till WiFi och dator för bruk.

Mötesplatsen samlar in och förmedlar aktuell och relevant information från myndigheter såsom, socialtjänst, migrationsverk, läroverk, arbetsförmedling, sjukvård, etc. Det handlar bland annat om möjligheter till vaccination, akut hjälp via socialtjänsten och socialjouren, stadsdelen, rättigheter till vård, ge information och QR-kod till ukrainsk nordiskt forum där de kan läsa om senaste nytt från Ukraina.

Genom mötesplatsen skapas möjligheter till att träffa tolk, språkutbildning, aktiviteter och fritidsutflykter för mammor och barn och kontaktnät för akutboende. Andra samhällsintegrerande åtgärder som möjlighet till jobbsök/CV-skrivning, möten med arbetsgivare/förmedlare, länkar till skolor och utbildningscenter, juridisk rådgivning, m.m.

Första tisdagen kom ett 90-tal familjer. Tisdagarna efter detta har snittet på besökare legat på ett 35-tal. Vill du finnas med som volontär finns möjlighet till detta. Ta kontakt med pastor Mats så får du information och vilka behov som finns.

Text och foto: Mats Carlsson

Hjälp till Ukraina

baptistkyrkan i mariupol smallBilden visar hur Baptistkyrkan i Mariupol har förstörts av striderna. Hittills har Equmeniakyrkan kunnat skicka ca 2 miljoner kronor till hjälparbete runt kriget i Ukraina. I vissa situationer har kyrkorna genom sina kontakter snabbare kunnat nå fram än stora internationella organisationer.

Den större delen av pengarna har kanaliserats via Europeiska Baptistfederationen. EBF koordinerar tre större projekt: Flyktingmottagning i Polen, motsvarande i Ungern samt arbetet inne i Ukraina. Det senare koordineras av Baptistunionen i Ukraina. Baptistunionen är landets största protestantiska kyrka, och har spridning över hela landet. De har kunnat arbeta på ett bra strukturerat sätt. Arbetet har bland annat omfattat:

- Mottagning av och distribuering av förnödenheter via deras kriscenter i närheten av Lviv. Centret jobbar i samarbete med myndigheterna i Ukraina.
- Mottagning av internflyktingar från de mest utsatta områden samt hjälp med evakueringar och vidaretransporter av människor. Just nu handlar det mycket om östra Ukraina, där frivilliga hjälper, ofta med fara för deras eget liv.

Löpande information läggs ut på Facebookgruppen Equmeniakyrkan Internationellt där alla kan gå med.

Gerard Willemsen, chef för en internationella enheten, Equmeniakyrkan

Equmeniakyrkans insamling gör skillnad för människor i Ukraina.
Swish: 900 32 86. Bankgiro: 900-3286. Märk din gåva med ”Ukraina”.

Här hittar du aktuell information om vår verksamhet, program, notiser samt betraktelser och andra texter ur vårt programblad i pappersform som du alltid hittar i kyrkan.

Aktuella texter