Vi söker en caféansvarig

Vill du vara med att utveckla och driva caféverksamheten i Andreaskyrkan på Södermalm i Stockholm?

Vi vill att Andreaskyrkan ska vara öppen och tillgänglig för många, även under dagtid vissa vardagar i veckan. Därför söker vi en caféansvarig. Förutom att samordna caféverksamheten hanterar du uthyrning av lokaler, inköp och fakturering. Viss städning ingår i tjänsten.

Du är serviceinriktad, tycker om administration, ekonomi och delar vår värdegrund.

Deltid 50 %, reglerad arbetstid. Anställningsavtal enligt kollektivavtal.

Ansökan med personligt brev och CV, senast 28 oktober till:

Församlingsföreståndare Mats Carlsson
Andreaskyrkan
Högbergstagan 31
116 20 Stockholm
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

För frågor, kontakta:
Mats Carlsson
Tel: 0708-67 13 14
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

david thurfjell L foto annahartvig 22 small 2Är naturen svenskarnas nya religion?

Lördagen 19 november gästar David Thurfjell Andreaskyrkan i samband med vår lördagsfrukost. Jag ställde några frågor till honom inför besöket.

Vem är David Thurfjell och hur ser ditt yrkesarbete ut just nu?

- Jag är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola.

Dina två senaste böcker handlar om de postkristna svenskarna och religionen – varför har du skrivit dem?

- Jag har tidigare forskat om religion inom olika minoritetsgrupper, bland annat romer och muslimer i Sverige. Minoritetsperspektivet gjorde att jag på ett nytt sätt fick syn på den svenska majoritetsbefolkningen, som jag själv tillhör. Jag har därför delvis skiftat fokus för att studera denna.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Vad beror det på?

- Det beror lite på vad man menar med att vara sekulariserad. På många sätt är vi inte så sekulariserade som vi tror och det är den dubbelheten som jag tycker gör temat intressant. Sekulariseringen som ändå finns beror på flera olika faktorer. Välfärden, de radikala inslagen i vår politiska historia och den religiösa homogeniteten som funnits tidigare spelar in. Men det gör också det lutherska arvet samt berättelsen om en svensk exceptionalism.

Varför utmärker vi oss så mycket när det gäller religion?

- Den relativt ljumma graden av nationalism i Sverige tror jag gör att vi utmärker oss också från våra närmsta grannar. Det har i sin tur nog att göra med att vi inte har samma krigserfarenhet som dem.

Fyller något annat den roll som kristendomen en gång hade för många i det här landet?
- Ja men eftersom kristendomen innefattade så många delar är det olika saker som fyller rollen. Skolan, socialtjänsten, kommunadministrationen, media och domstolsväsendet fyller den samhällsroll som kristendomen hade tidigare. På nån sorts privat nivå kan det vara sådant som fritidsintressen, konst, litteratur, romantisk kärlek och, som jag intresserat mig särskilt för, naturen.

Vad ser du som kyrkans stora utmaning idag i att möta svenskarnas andliga längtan och existentiella frågor?

- Det finns många utmaningar och det beror på vilken kyrka vi talar om. För den gamla statskyrkan är utmaningarna annorlunda än för frikyrkorna, för ortodoxer, katoliker och orientaliska kyrkor är det ytterligare annorlunda. En stor utmaning för alla är att för sig själv formulera varför man finns och vad det är man egentligen vill erbjuda människor. Denna utmaning delar man med alla rörelser som formulerat sin problembeskrivning i en annan tid.

Text: Mats Carlsson
Foto: Anna Hartvig

 

Mötesplats Ukraina

Tisdagen den 19 april öppnade ”Mötesplats Ukraina” i Söderhöjdskyrkan på Södermalm. Syftet är att möta de behov som flyktingar från Ukraina har. Anordnare av mötesplatsen är Ny Gemenskap, Söders Kristna Råd, Röda Korset tillsammans med ett antal frivilligorganisationer.

motesplats ukraina 3 smallMålsättningen är att mötesplatsen skall vara en trygg och säker plats där besökarna får stöd, umgås och möjlighet att dela erfarenheterna av att lämna sitt hem i Ukraina på grund av kriget. Barnen får leka med andra från Ukraina och familjer får möjlighet till samtalsstöd (andliga/psykologiska) vid behov. Förmedling till aktiviteter och med hjälp skapa egna kultur- och fritidsaktiviteter kommer också att ske.

Vi bjuder på en enkel måltid (smörgås, fil, ägg och soppa), frukt och kall och varm dryck. Eventuellt matlådor som skänks av lokala restauranger. Insamling och utlämning av kläder, matkassar, blöjor och hygienartiklar. Tillgång till WiFi och dator för bruk.

Mötesplatsen samlar in och förmedlar aktuell och relevant information från myndigheter såsom, socialtjänst, migrationsverk, läroverk, arbetsförmedling, sjukvård, etc. Det handlar bland annat om möjligheter till vaccination, akut hjälp via socialtjänsten och socialjouren, stadsdelen, rättigheter till vård, ge information och QR-kod till ukrainsk nordiskt forum där de kan läsa om senaste nytt från Ukraina.

Genom mötesplatsen skapas möjligheter till att träffa tolk, språkutbildning, aktiviteter och fritidsutflykter för mammor och barn och kontaktnät för akutboende. Andra samhällsintegrerande åtgärder som möjlighet till jobbsök/CV-skrivning, möten med arbetsgivare/förmedlare, länkar till skolor och utbildningscenter, juridisk rådgivning, m.m.

Första tisdagen kom ett 90-tal familjer. Tisdagarna efter detta har snittet på besökare legat på ett 35-tal. Vill du finnas med som volontär finns möjlighet till detta. Ta kontakt med pastor Mats så får du information och vilka behov som finns.

Text och foto: Mats Carlsson

Hjälp till Ukraina

baptistkyrkan i mariupol smallBilden visar hur Baptistkyrkan i Mariupol har förstörts av striderna. Hittills har Equmeniakyrkan kunnat skicka ca 2 miljoner kronor till hjälparbete runt kriget i Ukraina. I vissa situationer har kyrkorna genom sina kontakter snabbare kunnat nå fram än stora internationella organisationer.

Den större delen av pengarna har kanaliserats via Europeiska Baptistfederationen. EBF koordinerar tre större projekt: Flyktingmottagning i Polen, motsvarande i Ungern samt arbetet inne i Ukraina. Det senare koordineras av Baptistunionen i Ukraina. Baptistunionen är landets största protestantiska kyrka, och har spridning över hela landet. De har kunnat arbeta på ett bra strukturerat sätt. Arbetet har bland annat omfattat:

- Mottagning av och distribuering av förnödenheter via deras kriscenter i närheten av Lviv. Centret jobbar i samarbete med myndigheterna i Ukraina.
- Mottagning av internflyktingar från de mest utsatta områden samt hjälp med evakueringar och vidaretransporter av människor. Just nu handlar det mycket om östra Ukraina, där frivilliga hjälper, ofta med fara för deras eget liv.

Löpande information läggs ut på Facebookgruppen Equmeniakyrkan Internationellt där alla kan gå med.

Gerard Willemsen, chef för en internationella enheten, Equmeniakyrkan

 Equmeniakyrkans insamling gör skillnad för människor i Ukraina.
Swish: 900 32 86. Bankgiro: 900-3286. Märk din gåva med ”Ukraina”.

 

Här hittar du aktuell information om vår verksamhet, program, notiser samt betraktelser och andra texter ur vårt programblad i pappersform som du alltid hittar i kyrkan.

Aktuella texter