Andreaskyrkan och jag

Diakon med en annan titel

Maria E smallMaria Edvardsson kom till Stockholm 1998 för att läsa på folkhögskola. Efter två år på fritidsledarutbildningen läste hon till diakon. I samma veva letade hon, som många andra nyinflyttade, efter en ny kyrka och tillsammans med en kurskompis besökte hon Andreaskyrkan. Hon trivdes bra och bestämde sig för att sluta leta. Sedan ett antal år tillbaka är hon med i kyrkans diakonala utskott.

- Det är ett viktigt arbete. Jag uppskattar särskilt att dela ut julblommor, man fastnar för vissa personer. Tidigare gick jag oftare på gudstjänster och var gudstjänstledare flera gånger per år, men nu är det svårt för jag jobbar varannan helg. Jag kommer mest när diakonala utskottet ska vara en del av gudstjänsten.

Maria har sedan hon avslutade sin utbildning till diakon jobbat inom LSS och jobbar nu på ett gruppboende.

- En del kan tycka det är märkligt att jag som utbildad diakon inte jobbar med diakoni. Men jag tänker att diakoni kan vara olika saker, det kan uttrycka sig på olika sätt. Jag jobbar med att hjälpa andra och får samtidigt mycket tillbaka. Min titel är stödassistent i stället för diakon, men diakonin är fortfarande en del av min vardag.

Namn: Maria Edvardsson
Ålder: 50 år