Våga tro att vingarna bär

Mats (Small)Kan en tro att det omöjliga kan bli möjligt? Att det som ser ut att inte fungera ändå fungerar? Att det som verkar helt hopplöst plötsligt löser sig? Att vaccin kan göra att vi snart kan mötas ansikte mot ansikte igen?

Jag tänker på humlan. Att den godmodigt runda humlan kan flyga var som bekant länge en aerodynamisk gåta. Humlan flyger för den vet inte att den inte kan, var ett berömt svar i det gamla tv-programmet Fråga Lund.

Numera har forskarna avslöjat humlans hemlighet. När den flyger slår den 180 vingslag i sekunden (!) och efter vart och ett av dem vinklar den blixtsnabbt upp vingens framkant så att det bildas en luftvirvel på ovansidan. Det är denna som ger humlan lyftkraft.

När jag läser min bibel möter jag gång på gång, hur det omöjliga blir möjligt; Jag tänker på kvinnorna, Sara, Maria och Elisabet. Två av dem som mänskligt sett var för gamla att bli med barn. En av dem som inte hade varit tillsammans med någon man. Ändå blir de havande, alla tre. De sju tecken evangelisten Johannes berättar om i mötet med Jesus; vatten som blir till vin, några bröd och fiskar mättar tusentals människor, en man som går på vatten, döda som återvänder till livet.

Humlans flykt på den svenska sommarängen, fröets växtkraft i trädgårdslandet, vindens smekning mot min kind, säger; det måste gå! Det är inte kört! Det finns något mer!

Du möter flera berättelser om detta magiska med att vara människa i detta församlingsblad. Ta del av dem och allt det förunderliga som möter oss i den svenska sommaren; i trädgården, i skogen, på havet, tillsammans med varandra och med Gud. Jag önskar dig en riktigt skön sommar!

Pax et bonum!

Mats Carlsson