En tillflyktsort

ProfilbildenInför höstens dramatiska händelser kan man undra: kan det verkligen bli EN GOD JUL i år? Ondskan har också denna höst fött krig, död, rädsla och elände för så många människor. Som ondskan alltid gjort; inte ens Jesusbarnet undgick förföljelse utan tvingades på flykt.

När KOMPIS-barnen samlats i vår kyrka under höstterminen har bibelberättelserna handlat om människor på flykt. Under samlingarna har barnen också byggt modeller av en stad (se särskilt uppslag i tidningen), där människor på flykt skall kunna känna sig välkomnade och trygga - en tillflyktsort. Med dessa aktiviteter har vi velat lära oss och visa att flykt är såväl att fly från något som hoppet om att fly till något.

Många människor i vårt land har särskilt under hösten gjort fantastiska insatser för att hjälpa dem som är på flykt. Och sammantaget har det de gjort inneburit skillnad för väldigt många. Men behoven är nästan omättliga. Vi får alla vara med att i verkligheten på många sätt hela tiden bygga ”städer” som välkomnar också människor på flykt.

När vi firar jul får vi påminna oss om, att när Jesus föds in i vår värld startar skapandet av den ultimata tillflyktsorten. I påskens under besegras sedan ondskan definitivt. Till honom får vi var och en fly från all vår utsatthet och alla våra tillkortakommanden. Så visst skall vi trotsigt fortsätta att också i år önska varandra EN GOD OCH VÄLSIGNELSERIK JUL.

Conny Björkvall