Frihet, ett ord som kan kännas avlägset så här i pandemitider när regler och restriktioner begränsar oss. Frihet, ett ord som kan kännas extra aktuellt nu när vi förhoppningsvis rör oss mot friare tider. Men vad är frihet och vad innebär det i vardagen? I ett samtal med deltagarna på Andreasfreda’ så var just frihet temat.
- Vad är frihet?
Alla beskrev frihet olika, men ett återkommande tema var naturen. Skog, vind, vatten och djur kunde alla associeras till frihet. Även känslan av att flyga kan förknippas med frihet, både i form av fåglar och flygplan. Det påminner mig om vad Oskar i Rasmus på luffen säger, han vill vara fri som en fågel. Som fågel kan man både flyga och ta del av friheten i naturen.
- Men vad är då motsatsen till frihet?
I skolan är man inte fri. Där finns scheman och lärare som styr dagen. Idag så är vi heller inte fria att träffa de vi vill eller att fira högtider och händelser. Förut var det friare, då var vi inte rädda för att trängas. Så kanske det aldrig kommer bli igen. Att träffa många människor känns ohygieniskt nu när vi vant oss vid att undvika folksamlingar. Saknad kom också upp på tal om frihet. Det finns människor vi saknar som vi aldrig mer kommer kunna träffa. Vi kan inte styra allt.
- Vad ser vi fram emot att göra i framtiden när restriktionerna börjar lätta?
Träffa människor, framför allt släkt, hamnar högt på listan tillsammans med olika sorters aktiviteter. Här räknas både skolaktiviteter, matcher och Gröna Lund in.
Samtalet med Andreasfreda’ fick mig att inse att även om vi på många sätt kan känna oss begränsade just nu, så har vi fortfarande mycket frihet. Vi får vara oss själva och uttrycka våra tankar och åsikter. Vi kanske inte är riktigt lika fria som fåglar att flyga var vi vill, men jag lämnade samtalet med en känsla av tacksamhet över den grundläggande friheten vi trots allt har.
Text: Olivia Elveborg, Foto: Elisabet Ravelojaona