Arbete och förundran

Andlighet och trädgård – hur går dina tankar inför de orden? Får du kanske en bild av en syrénberså, att sitta där och höra humlornas surr, vila kroppen på en vacker bänk och rikta blicken mot himlen?

Hanna Allert Karlsson är sedan ganska nyligen utbildad trädgårdsmästare. På frågan om hon ville dela sina tankar inför orden andlighet och trädgård svarade hon snabbt ja. Men när vi möts för en intervju skrattar hon lite inför ämnet.

- Nu när jag arbetat har jag tänkt en del på ordet andlighet. Den här våren har trädgårdsarbetet för mig mest varit tungt kroppsligt arbete, med svettig panna och leriga stövlar.

Visst har arbetet med att så frön, plantera, kultivera, rensa och skörda också en djupare dimension, även för Hanna. Och snart är vi inne i ett samtal om förundran, ödmjukhet och framtidshopp. Men innan vi kommer dit, något kort om Hanna.

Hanna Allert Karlsson (Small)Hon bor med make och två söner i Älta, i Nacka. Är uppvuxen på landet utanför Skövde i Västergötland. Föräldrarna var konstnärer. Men här fanns också lantbruksrötter. Och trädgårdsintresset var stort.

Även Hanna var tidigt intresserad av odling men fokuserade mer på att utveckla sitt eget konstnärskap. Utbildade sig också som pedagog. Under många år arbetade hon som lärare i bild och form på Hagabergs folkhögskola i Södertälje. Så drabbades hon av en utmattningsdepression. Det tog lång tid att komma tillbaka och hon blev sjukskriven på deltid ett helt läsår.

- Under min sjukskrivning insåg jag att jag inte skulle kunna komma tillbaka på heltid som lärare. Jag var ute mycket i skogen under sjukskrivningen och mådde som bäst när jag fick arbeta i min trädgård. Det fanns en läkande kraft i att arbeta utomhus med händerna.

Där växte lusten att byta spår. Att bejaka intresset för odling och trädgård. Med stöd av maken fattade hon beslutet att söka in på en trädgårdsmästarutbildning i Enköping.

- Det är inte så enkelt att byta bana mitt i livet. Men jag kände att är det någon gång jag ska göra det så är det nu, säger Hanna, som fyllde 50 i slutet av april.
Idag arbetar hon heltid med trädgårdsarbete, för två olika arbetsgivare. Våren i år var länge kylig, men som trädgårdsmästare måste Hanna naturligtvis mestadels arbeta utomhus. Faktum är att när vi pratas vid en dryg vecka in i maj återkommer hon flera gånger till just detta – regn, kyla, leriga stövlar och tungt kroppsarbete.

- Men även i detta det finns väl en andlig dimension, funderar hon, lite prövande.

Och sedan, mera bestämt:
- Det finns definitivt en andlig dimension i trädgårdsarbetet. Att så ett frö och sedan se hur det växer. Det är magiskt! Det är skapelsen som sker där nere i jorden! Jag känner stor vördnad och tacksamhet.

Under sin utbildning intresserade sig Hanna för och skrev ett arbete om den mer kontemplativa aspekten av trädgården, som en plats för meditation och bön. Hon studerade en rörelse i England, etablerad av en anglikansk präst. Quite Garden Movement betyder ungefär Rörelsen Tyst Trädgård. Prästen Philip Roderick ville uppmärksamma trädgården som en plats för bön och vila. Och den bibliska utgångspunkten är, när man blir uppmärksammad på den, lika självklar som uppenbar. I Markusevangeliet uppmanar Jesus sina lärjungar att följa med honom till en tyst plats för att vila. Roderick och hans rörelse konstaterar: ”Om Jesus regelbundet och konsekvent behövde ett sådant utrymme för att bara vara, så gör vi det också.” Idag sprider sig konceptet, till kyrkor, sjukhus och skolor.

- Det finns dokumenterat i en rad studier att arbete och vila i en trädgård ger en läkande kraft, konstaterar Hanna.

Tiden har också sin speciella betydelse, fortsätter hon. Nuet, historien och framtiden finns närvarande samtidigt i trädgården. Du betraktar ett träd som kanske är 100 år gammalt. Under trädet finns vackra blommor som blommar bara i några veckor.

- Och när du sår ett frö blickar du mot framtiden med förväntan, i förundran att det magiska ska ske igen.

Text: Magnus Stenberg, Foto: Samuel Karlsson