Vilse på ett scoutläger

goran1Jag brukar vara stolt över mitt lokalsinne. GPS använder jag ytterst sällan, eftersom jag känner mig trygg med kartor och väderstreck. Men under min första kväll i början av augusti på equmeniascouts riksläger Trampolin gick jag vilse. Plötsligt kände jag inte igen mig när skymningen kom. 3500 deltagare fanns med på lägret vilka bodde i hundratals tält som alla såg likadana ut i augustimörkret. Efter att ha vandrat i allt vidare bågar återvann jag koordineringsförmågan och hörde de bekanta rösterna från scoutkåren jag tillhörde. Jag letade upp mitt tält och trött men glad kröp jag ned i sovsäcken.

När jag var tio år gammal började mitt liv som scout. Gun, min allra första scoutledare, lärde mig tålmodigt hur man gör en råbandsknop. Liksom att grillkorven smakar bättre om man väntar på glöden i stället för att hålla den över öppen eld. Genom Gun och andra ledare fick jag redskap att känna mig hemma i naturen samtidigt som de förmedlade en vardagstro. En tro som var inriktad på att vara öppen och hjälpsam inför andra människors behov och att det hade med Gud att göra. Gun och Gud hörde liksom ihop.

Scouting är en världsrörelse. Det finns omkring 38 miljoner scouter i mer än 200 länder, varav 70.000 svenska scouter som är aktiva i 1100 scoutkårer. Under lägret i somras bildades ett nytt scoutförbund: equmeniascout som är en sammanslagning av tidigare SMU-scout och sektionerna Baptist och Metodist inom KFUM-KFUK. equmeniascout (som stavar med litet e) har enligt den senaste statistiken 9949 medlemmar, varav mer än 2000 av dessa är ledare. Under fem dagar i somras hade jag alltså förmånen att få vara en av dessa ledare som förhoppningsvis förmedlade vardagstro i mötet med unga människor.

Det mesta i vårt moderna samhälle är så otroligt välorganiserat. Vi lever med tydliga skyltar och upptrampade stigar, och ändå är det många människor som går vilse. Inte minst unga människor tvingas tidigt göra många vägval. Det engelska ordet scout kommer ursprungligen från det latinska begreppet att lyssna till eller höra på. Att som ung lära sig att lyssna in det som är viktigt i livet skapar trygghet även om man gått vilse. Den tryggheten försöker equmeniascout förmedla till nya generationer.

 

Göran Gustafson
Pastor, inriktning barnfamiljer/student