Recept på livskvalité

Vilken soppa, hopkok, kokbok… Som förskollärare tycker jag om att leka med orden. Men vad gör man när livet inte är en lek, när ekvationen inte går ihop? När bekymren är fler än glädjeämnena. Vad gör man om man har hamnat utanför? Oavsett om det gäller samhälle och socialt nätverk, eller människovärde, tillit och acceptans. Eller om det handlar om att fylla tomheten inombords? Finns det recept på livskvalité och mening med livet? Finns det ingredienser och kryddor som kan ändra allt och sätta ny smak på livet? Kan en människa få rätsida på livet oavsett livssituation?

Ellinor Cleve smallDet är naturligtvis ingen enkel fråga. Men jag tror det, även om jag tror att vägen dit är personlig och kan vara långtifrån enkel.

På egen hand är det svårt, men för Gud är ingenting omöjligt. ”Jag är ljuset som har kommit hit i världen för att ingen som tror på mig ska bli kvar i mörkret.” säger Jesus i Joh. 12:46. Mötet med Jesus förvandlar människor och situationer.

Jesus säger även att vi får vara ljus som lyser i mörkret. Jag ber dig Herre, låt mig vara ditt ljus. Hur kan jag vara ett ljus för en annan människa och vad kan jag dela med mig av?

Jag tror att det är i det varma bemötandet under kan ske, att det är genom att lyssna och i ödmjukhet dela med mig av min tro och min livserfarenhet som dörrar öppnas. Att det är genom det tillvända ansiktet, den seende blicken och det medmänskliga leendet som människovärde uppstår. Det kristna livet handlar ju inte om att fördöma utan om kärlek.

Jesus säger att hela lagen är upphängd på två bud. Älska Gud och älska din nästa. Det är vad mitt och även ditt liv kan få handla om. Att inge hopp om en framtid nu och för evigt. Jag tror på en Gud som kan förvandla allt, och jag tror att Han vill använda mig och dig som redskap. Både med och utan soppa.

Ellinor Cleve