goran2_small- Jag önskar att barnen ska förstå att det finns en annan kraft, utanför deras kompisar och föräldrar, som älskar dem. Göran Gustafson berättar om hur han ser på sitt arbete som pastor i Andreaskyrkan.

Berätta vad du gjorde innan du kom till Andreaskyrkan?

- Jag är uppvuxen på en liten ort som heter Borgstena, i hjärtat av Västergötland. Mina kompisar höll på mycket med musik och jag fick rollen att skriva texter till låtarna. Det var en kreativ miljö där skapande fick plats. Senare gick jag en utbildning med dramainriktning i Helsingborg och vidare pastorsutbildningen. Innan jag kom till Andreaskyrkan hade jag jobbat fyra år i Ekensbergskyrkan i Solna. Sedan 1997 har jag arbetat i Andreaskyrkan.

Hur hamnade du i Andreaskyrkan?

- Jag blev uppmuntrad av bekanta att söka tjänsten. Det var många studenter i Andreaskyrkan vid den tiden men uppslutningen hade börjat att dala. Det fanns nog en önskan om att jag skulle vända trenden, men andra kyrkor i stan hade redan tagit över den rollen. Jag fick istället vara med att utveckla samtalsgrupper. Det blev en mötesplats för människor i olika åldrar och som mest var vi 7-8 grupper.
Barnfamiljer har tidvis varit framträdande i Andreaskyrkan, men för fem-sex år sedan blev detta mer tydligt. Plötsligt gick ryktet att vi hade blivit en kyrka med särskild plats för barnfamiljerna och min tjänst fick en tydligare inriktning på denna målgrupp.

Vad är din vision för detta arbete?

- Att barn är viktiga. Att deras tankar och känslor liksom deras frågor får plats. Jag vill låta dem förstå att det finns en annan kraft, utanför deras kompisar och föräldrar, som älskar dem.
Göran betonar att han är glad för att denna vision vuxit fram i samtalet med ledarna för Kompis, Andreaskyrkans söndagsskola. För han tror på samtalet i lilla gruppen. Vi behöver formulera hur vi själv tänker, lyssna på hur andra tänker för då kan vi förändras.
Hur ser du på barn- och ungdomsarbetet idag och din roll i det?

- Nu har vi Kompis tre gånger i månaden istället för två gånger vilket kräver mer av ledarna. Uthållighet är mycket svårare än nyskapande, men det är ändå 14 ledare som delar ansvaret vilket är fantastiskt. Flera har insett att det går mycket bättre om inte ambitionerna är för höga. Man kan lita på att det händer något i barngruppen i de enkla aktiviteterna och inte minst i samtalet med barnen.
Jag har upplevt min roll att försöka hjälpa ledarna att bli mer tydliga. Resväskan som ledaren för respektive grupp har är ett exempel. Likaså de förberedda frågorna som ledarna kan använda i samtalet med barnen så att det blir på barnens nivå.

Göran berättar att skapandet inom honom har vuxit på senare år. Han skapar sånger, böner och ramsor som kan användas med barnen. Några av sångerna finns med på den barn-CD som under våren spelas in i kyrkan.

Du ska snart börja en lång föräldraledighet. Hur känns det?

- Jag ser fram emot det. Känns bra att lämna nu när Kompis fungerar och bär sig själv. Jag har jobbat mycket i höst och det ska bli skönt med en paus. Det ska dessutom bli roligt att få gå på gudstjänst med mina barn.

Annika Magnusson

IMG_0115_small

Kompis våren 2010

Vi träffas de tre första söndagarna varje månad, förutom i maj då det blir Kompis 2, 9 och 23 maj. Kompis har sin avslutning söndagen den 6 juni kl 16.