Välkommen till Andreaskyrkan

Andreaskyrkans fasad 2

Vi vill vara en kyrka, öppen för mötet mellan Gud och människor och människor emellan.
Vår önskan är att ge utrymme för en resonerande tro, präglad av den värme och generositet som kännetecknar Jesus.

Andreaskyrkan ligger på Södermalm i Stockholm och tillhör Equmeniakyrkan, ett samfund med ca 60 000 medlemmar i Sverige. 

Vad är viktigt för oss? Läs mer 

Regnbagsparaply 3Här är alla välkomna!

Titta gärna in på vår fb-sida: andreaskyrkanstockholm
vårt Instagramkonto: andreaskyrkan
och vår pastor Elisabet Ravelojaonas Instagramkonto: pastor.elisabet 

Aktuellt kalendarium

 

Uncategorised

Nu börjar renoveringen

Nu börjar renoveringen av Andreaskyrkan. Tre personer i församlingen har lagt ner ett stort arbete i förberedelserna och med att hitta rätt företag för uppdraget. Vid ett församlingsmöte i augusti presenterades vad som nu kommer hända.

Ingvar och Annika SmallIngvar Holmberg, Annika Johansson och Niclas Jonsson - det är gruppen som tagit på sig uppgiften att förbereda den kommande renoveringen av Andreaskyrkan. Efter mycket arbete finns nu ett avtal klart med företaget som ska göra jobbet. Nu i september sätter projektet igång.

De har granskat varje skrymsle av den snart 150-åriga byggnaden. Sammanställt listor över behov i smått och stort. Och lusläst den ena offerten efter den andra. Men nu är förberedelserna klara. Efter beslutet i församlingsmötet den 13 juni att sätta igång renoveringsprojektet har de sista pusselbitarna nu fallit på plats.

När den lilla gruppen vid församlingsmötet den 22 augusti berättar om hur det praktiska arbetet kommer att läggas upp är det tydligt att de både är nöjda och förväntansfulla. De har mötts i mängder av möten, med byggfirmor och med varandra. Äntligen ska arbetet rulla igång.

Den här gången var det Niclas som förmedlade rapporten. Han gjorde det från sitt hem, i ett välbesökt församlingsmöte som var både fysiskt och digitalt.

Det företag som församlingen nu skrivit kontrakt med heter Q-gruppen i Stockholm AB och har stor erfarenhet av den här typen av projekt. En återkommande kund för företaget är Immanuelkyrkans fastighetsbolag Probitas. Företaget presenterar sig själva som ett byggföretag inriktat på om- och tillbyggnader av samhälls- och förvaltningsbyggnader, men att man även har en stolt historik av varsamma ombyggnader i kulturhistoriskt känsliga miljöer.

Det är en kompetens som kommer väl till pass i just Andreaskyrkan.

- Företaget har varit lyhörda inför våra behov, konstaterar Niclas i församlingsmötet.

Här är något av vad som väntar:

  • Arbetet startar den 1 september.
  • Det mesta av renoveringsarbetet kommer att ske i undervåningen. Kyrksalen en trappa upp kommer därmed vara tillgänglig, åtminstone för gudstjänster under söndagar.
  • Köket kommer byggas om helt och hållet, vilket gör att det inte är tillgängligt under större delen av tiden.
  • Alla toaletter kommer att åtgärdas, men inte alla samtidigt. Det kommer alltid finnas någon som är tillgänglig.
  • Den modernisering av ventilationen som var planerad till i höst skjuts framåt till våren 2022, men ingår alltså i renoveringsprojektet.

Enligt tidsplanen ska huvuddelen av renoveringen vara klar till första advent i år.

Text och foto: Magnus Stenberg

Faktaruta:

Andreaskyrkan invigdes 1877, då under namnet ”Nya Missionshuset”. Byggandet pågick i två år med C E Hallström som byggmästare. Arkitekterna bakom kyrkbygget var Axel och Hjalmar Kumlien. Först 1917 fick byggnaden namnet Andreaskyrkan. Omfattande renoveringar av kyrkan har genomförts vid flera tillfällen, bland annat 1924 och 1986-87. Vid den senare ombyggnaden lyftes kyrkgolvet upp till läktarnivå, vilket gav rum för församlingssal, kök, kyrktorg, grupprum och expeditioner på markplan. 



Livets högtider

Andreaskyrkan är hela livets kyrka. Vi möts i både glädje och sorg. Här hålls förrättningar och firas högtider i livets olika skeden.

Barnvälsignelse   Vi välkomnar det lilla barnet och ber om Guds välsignelse över hela familjen. När barnet blir äldre får hen själv välja om hen vill döpas.
Barndop Vi välkomnar det lilla barnet, döper det och ber om Guds välsignelse över hela familjen.
Dop på egen bekännelse Tro och dop hör samman. Dopet är en Guds gåva som möts av människans svar i tro.
Konfirmation Konfirmationsläsning är ett bra sätt att få kunskap om kristen tro. Vi samtalar om vad det innebär att vara människa, om ont och gott, relationer, tro och tvivel. I konfirmationshögtiden bekräftar vi att varje människa är skapad och älskad av Gud.
Konfirmationen kan ske i tonårsåldern, eller i vuxen ålder.
Vigsel Två människor bekräftar sin kärlek till varandra inför Gud och omsluts av församlingens förböner och välsignelse.
Våra pastorer har vigselrätt.
Begravning Ett rum för avsked, där vi får uttrycka vad vi känner av sorg och saknad, men också tacksamhet och glädje. Vi firar gudstjänst i hopp om att Guds kärlek räcker bortom dödens gräns.

Undermeny


Tala film - Tala liv

Syftet med Tala film - Tala liv är att skapa en mötesplats för att se bra film som berör. Efter filmen får vi möjlighet att dela våra upplevelser i en mindre samtalsgrupp, lyssna in varandras berättelser och på det sättet få en rikare filmupplevelse.

En filmkväll börjar kl. 18.30, med fri entré. Vi får en inledning till den film vi skall se. Vi ser filmen och delar oss efteråt i mindre grupper för samtal, där vi möter tre givna frågor. Vi bryter kvällen senast kl. 21.00.

Ansvarig för filmkvällarna är Mats Carlsson, pastor.

Våren 2024

18/1. DISCOBOY. 2023. 92 min.

Aleksei lämnar i smyg hemlandet Belarus för att ta sig till Paris och gå med i Främlingslegionen. 500 mil söderut kämpar Jomo med sin gerillagrupp för lokalinvånarnas överlevnad mot oljeföretagen i Nigerdeltat. När Aleksei skickas dit som soldat korsas deras vägar, och deras liv förändras för alltid.

15/2 EN SÅNG FÖR MIN DOTTER. 2022. 104 min.

Amaia och hennes partner Javi har precis blivit nya föräldrar och det går snabbt upp för dem att de helt plötsligt har ansvar för ett helt nytt liv. När Javi tvingas ta ett jobb i en annan stad, under flera veckors tid, bestämmer sig Amaia att flytta hem till hennes föräldrars hus i en mysig kuststad i Baskien. Hon vill ha hjälp av dem men inser att, trots att hon själv är mamma, är hon också en dotter.

14/3 JESUS REVOLUTION. 2023. 126 min.

Den unge Greg Laurie söker efter det som är rätt och sant på helt fel ställen ända tills han möter Lonnie Frisbee, en karismatisk hippie-gatupredikant. Frisbee övertygar den stelbente pingstpastorn Chuck Smith om att öppna sin kyrka för stadens hippies, och snart är succén ett faktum. Tusentals personer strömmar till den tidigare döende församlingen för att ta del av Lonnie Frisbees märkliga förmåga att förmedla Guds kraft. 

18/4 MIRAKLET I GULLSPÅNG.

Regnbågsnyckeln

Regnbaagsnyckeln 2

Regnbågsnyckeln är en hbtq-märkning som visar att förtroendevalda och medarbetare genomgått processmodell Regnbågsnyckeln för en mer inkluderande kyrka och har viljan att arbeta aktivt för mångfald och öppenhet. Under hösten 2019 påbörjar vi den processen i Andreaskyrkan.

Stillhetens mässa

Välkommen till Rastplats Söder

Stillhetens mässa firas i kyrksalen varje tisdag kl. 18.00 
Se Rastplats Söders hemsida nedan för aktuell information.

Arrangör: Rastplats Söder

 

En rastplats för att hämta andan och söka hjärtats bön i vardagen

Lena Bergstrom smallLena Bergström är ny pastor 20%, i Rastplats Söder som firar Stillhetens mässa varje tisdagkväll kl. 18.00 i Andreaskyrkan. Jag mötte Lena härom veckan för att lära känna henne lite mer.

Vem är Lena Bergström?

- Jag är 58 år, pastor, har bott länge i Skellefteå men bor nu i Solna sedan ca tre år. Jag har varit regional kyrkoledare i Region Nord, men är numera evangelist i Equmeniakyrkan där jag arbetar nationellt med Diakoni och Samhälle/Brobygge och som evangelist i region Stockholm.

Hur kom det sig att du blev pastor i Rastplats Söder?

- Det finns en kombination av öppenhet och andlig fördjupning i Rastplats Söders idé som jag tycker om. Min nya tjänst är en projektanställning på två år, en dag i veckan, med fokus på förkunnelse och själavård.

Vad har du för tankar/visioner för Rastplats Söder/Stillhetens mässa framöver?

- Framöver önskar jag att Stillhetens mässa får fortsätta att vara en rastplats för den som vill hämta andan och söka hjärtats bön i vardagen, sedan får vi se om annat växer vidare ur det.

Vad ser du/ni för samarbetspotential mellan Rastplats Söder och Andreaskyrkan idag/framöver?

- Hur kan vi samarbeta? Ja, det finns ju redan en grund där vi delar gemenskapen i huset! Att be för och tänka gott om varandra, stödja varandra i vår önskan om att välkomna fler människor på Söder med hälsningen: Gud är kärlek, var inte rädd!

Text och foto: Mats Carlsson

Stillhetens mässa

Rastplats Söder
bjuder in till Stillhetens mässa varje tisdag med start den 17 januari.

Andreassalen (2)

andreassalen1

andreassalen2

Vi renoverar fr.o.m. 1/9 och inte tar emot bokningar av lokalerna på undervåningen. Även kyrksalen berörs av renoveringen.

Fungerar utmärkt för konferens där man vid olika tillfällen samtalar i smågrupper. Går även att möblera i s.k. biosittning. Perfekt för lite större serveringar.

Antal platser: 60

Heldagspris: 2 500 kr, för ytterligare prisinformation se här.

 

 

 

 

 

Om Andreaskyrkan

Bibel

Andreaskyrkan är en kristen kyrka på Södermalm i Stockholm. Vi erbjuder rum för möten mellan Gud och människor, men också möten mellan oss människor. Med dina frågor och din längtan efter tro och gemenskap hoppas vi också få möta dig.

Vi vill utifrån vårt samhälle idag vara lyhörda för det budskap Jesus hade när han mötte människor. Vi menar att en viktig förutsättning för detta är det öppna samtalet, där olika tolkningar och tankesätt kan rymmas och som ger plats för prövande och ifrågasättande.

Även en liten tro är viktig!

Jesus uppmuntrade människor att våga tro. Han använde bilden av ett senapskorn, det minsta av alla frön, som kan gro, börja växa och med tiden bli ett stort och livskraftigt träd. Att tro är därför inte ett sätt att få svar på alla frågor, utan att växa i tillit till Gud.

Söndag efter söndag firar vi gudstjänst i Andreaskyrkan för att finna näring till tro och tillit. Sångens och musikens glädje, ljuständningen vid förbönen, predikans olika former, dopet och nattvarden samt allt annat i gudstjänsten vill hjälpa oss att växa.

Till gudstjänsten är alla välkomna, liksom till all annan verksamhet i Andreaskyrkan.

Gudstjänst med kören

Varför tro tillsammans med andra?

I Nya Testamentet liknas kyrkan vid en mänsklig kropp där alla kroppsdelar är beroende av varandra. Kristen tro är inte privat utan växer och blommar i gemenskap med andra människor. Därför inbjuder Andreaskyrkan alla som vill växa i tro till ett medlemskap i församlingen. Att vara medlem innebär att visa omsorg om varandra, mötas i samtal men också en möjlighet att arbeta med händerna. Medlemmarna delar det praktiska och ekonomiska ansvaret för kyrkan, vilket kan betyda alltifrån städning till styrelseuppdrag och gudstjänstmedverkan.

Vi är angelägna om att ett medlemskap i Andreaskyrkan också får präglas av integritet. Möjligheten skall finnas att under perioder få vila från allt engagemang.

Andreaskyrkan vill vara en gemenskap där man får bära, men också bli buren.

Vi vill bry oss!

Andreaskyrkan tillhör Equmeniakyrkan (en sammanslagning av Svenska Missionsförbundet, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan) och är en del av den svenska frikyrkorörelsen som växte fram under andra hälften av 1800-talet. Vi är därmed del av den första demokratiska rörelsen i Sverige som betonade alla människors lika värde. Demokrati och jämlikhet är fortfarande ideal som uppmuntrar till engagemang i samhälle och politik.

Ordet mission betyder uppdrag eller sändning vilket för oss är kopplat till respekt och medmänsklighet. Att dela vår kristna tro med andra människor innebär att ta hänsyn till människors hela livssituation. Vi vill göra detta i Sverige, t ex genom Andreaskyrkans sociala verksamhet eller olika lokala krisgruper, men också globalt genom Equmeniakyrkans internationella arbete där vi samarbetar med systerkyrkor i bland annat Kongo och Indien. Rättvisa och mänsklig värdighet vill vi kämpa för både på hemmaplan och i andra delar av världen.

Vi delar också Equmeniakyrkans strävan att skapa enhet mellan alla kristna. I den världsvida kyrkan finns det möjlighet till möten som skapar vänskap och bryter ner fördomar och gränser. Andreaskyrkan, Equmeniakyrkan Södermalm vill vara en av dessa mötesplatser.